С броени дни, оставащи до изборите в Гърция, купувачите на Уолстрийт стават все по-колебливи и повишението на основните бенчмарк индекси във вторник се оказа, както предвиждаха анализатори, само временно отклонение от като цяло плашливата негативна тенденция на пазара. За да разпали тревогите за Стария континент, центърът на стабилността му – Германия, поведе еврозоната в отбелязаното през април понижение на индустриалната продукция.

Лагерът на мечките бе подкрепен и от статистиката за продажбите на дребно в САЩ за май, които се свиха за втори пореден месец, макар и с по-бавно темпо от очакваното. Отделно, данните за реализираните обороти за април бяха ревизирани в посока надолу.

В тази нестабилна среда, сред най-тежко пострадалите позиции попадат компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст. Morgan Stanley Cyclical Index загуби 1.5% от стойността си, като акциите на най-голямата американска верига за стоки за дома Home Depot се сринаха с 2.4% до $50.97, а книжата на водещия световен производител на строителна и минна техника Caterpillar поевтиняха с две на сто до $85.29. Химичният гигант DuPont падна с 1.6% до $49.11.

Progressive Corp. се гмурна с 4.4% до $20.74 след като четвъртият по големина автозастраховател в САЩ предупреди, че обемът изплатените обезщетения набъбва над очакванията.

Global Payments Inc. се срутиха с 4.1% до $40.48. Операторът на банкови карти призна, че хакери са атакували сървъра на компанията и са се добрали до лични данни на клиентите им.

Casey’s General Stores Inc. загубиха рекордните от 2008 г. насам 13% до $52.18 след като веригата супермаркети от Средния запад разочарова Уолстрийт със счетоводните си резултати за четвъртото фискално тримесечие.

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън даде обяснения пред Конгреса за скандалната загуба от $2 млрд. от неуспешни сделки с деривати. Даймън заяви, че провалът до голяма степен се дължал на приемането на нов модел за оценка на риска, и банката вече се е върнала към старата система. Акциите на институцията напреднаха с 1.6% до $34.30.

Dell поскъпнаха с 2.6% до $12.28 след като компютърният гигант обяви, че ще изплати тримесечен дивидент от осем цента на акция. Отделно, дружеството заяви, че си поставя за цел да съкрати разходите си с над $2 млрд. през следващите три години.

Johnson & Johnson се покачиха с 2.2% до $64.45. Производителят на козметични и здравни продукти изчисли, че най-голямата му придобивка за 126 годишната му история – сделката за $19.7 млрд. за Synthes Inc., ще добави между 2 и 5 цента към печалбите на акция за 2012 г. Оптимизмът на инвеститорите относно позицията бе подхранен и от Jefferies Group Inc. и Raymond James Financial Inc., които повишиха оценките си за компанията.

В сряда Dow Jones Industrial Average загуби 77.42 пункта от стойността си или 0.6%, до 12 496.38. Standard&Poor’s 500 се понижи с 9.3 пункта или 0.7 на сто до 1 314.88, а технологично ориентираният Nasdaq Composite отстъпи с 24.46 пункта или 0.86% до 2 818.61. Нежеланието на купувачите да поемат рискове доведе не само до спад на котировките, но и на реализираните обороти. Около 6.1 млрд. акции смениха притежателя си на пода на щатските борси, или с 10% под среднодневния обем на търговия за последните три месеца.

Коментар: Стоян Станков, Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време