Кризата в еврозоната и ролята на Германия в нея ще доминират срещата на Г20, която ще се проведе на 18 и 19 юни и ще е посветена на състояниято на световната икономика. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Франс прес и БНР.

Дълговата криза ще бъде основният проблем на следващата среща на върха. Страната ни ще бъде в центъра на вниманието - това е факт, всички погледи са насочени към Германия, защото ние сме най-голямата европейска икономика и голям износител, обяснила Меркел пред германския парламент.

Световните лидери не трябва да "надценяват" способността на Германия да намери път за излизане от дълговата криза в еврозоната, а Европа няма да поеме по лесния път, заявила още Меркел. Възможностите на Германия за спасяване на 17-членната еврозона не са "неограничени", подчертала тя. Меркел отправила предупреждение също срещу "лесни решения" и "посредственост" при справянето с кризата и защитила идеята за политически съюз на "стабилна основа". Германският канцлер призова Европейската централна банка да играе "по-голяма роля" при надзора на банките, за да се избегнат по-големи проблеми във финансовата индустрия. Имаме нужда от по-независима надзорна власт, заявила Меркел. По този начин тя отново разкритикува настоящата система, базирана на Европейския банков орган и призова за нови правомощия на Европейската централна банка.