Шофьорите и пътниците във Великобритания всяка година изхвърлят толкова фасове през прозорците на автомобилите, че с тях може да се покрие разстоянието от 640 километра между Лондон и Абърдийн. Това пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено по поръчка на компанията Green Flag, съобщи БТА.

Девет милиона британци признават, че редовно хвърлят боклуци през автомобилните прозорци. Към тях се прибавят 11.8 милиона опаковки от храни, 11 милиона късчета плодове, 6.2 милиона кена от безалкохолни и алкохолни напитки, 5.2 милиона други отпадъци и 2.9 милиона недоядени бургери, пици и пържено пиле.

"Срамно е, че пътищата в страната се задръстват от отпадъци, изхвърлени от хора, които ги мързи да потърсят кофа или кошче за боклук", казва говорителка на компанията, поръчала проучването.

Около 27 процента от замърсителите твърдят, че изхвърлят боклуци през прозорците, за да се спасят от лошата миризма в автомобилите.

Най-големите нарушители са жителите на Лондон и югоизточната част на Великобритания - 21 процента от тях признават, че редовно хвърлят отпадъци на пътя.