Сезонните продукти свалят цените на храните на едро
Със сезонното поевтиняване на зеленчуците през юни Индексът на тържищните цени (ИТЦ) се понижава през тази седмица от 1 377 до 1 355 пункта, според данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища.
Краставиците поевтиняват с 18.5% - до 1.01 лева за килограм. Българските оранжерийни домати поевтиняват с 16.52 на сто и се търгуват по 1.62 лева за килограм, доматите от внос - с 23.8% - до 1.22 лева за килограм.
Цената на зелето се повишава с 14.9 процента - до 0.54 лева за килограм на едро. Пресните картофи поевтиняват с 23.5 процента - до 0.52 лева за килограм. Цената на салатите се повишава с 15 на сто до 0.46 лева за брой. Ябълките се продават по 1.43 лева за килограм. Черешите поевтиняват 12.1 процента и се търгуват по 2.54 лева за килограм, а цената на ягодите се повишава с 5.1 на сто - до 2.70 лева за килограм на едро.
Портокалите се продават по 1.12 лв./кг, а цената на лимоните се повишава с 0.5 на сто - до 1.91 лева за килограм. Захарта поевтинява с една стотинка - до 1.99 лева за килограм. Брашното тип "500" се продава по 0.89 лева за килограм.
Яйцата поскъпват с една стотинка и се търгуват средно по 0.21 лева за брой на едро. Кравето сирене се търгува по 4.75 лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша" по 10 лв./кг. Олиото запазва цената си - 2.66 лева за литър. Каймата поскъпва с две стотинки и се продава по 4.96 лева за килограм.