Технологиите на произвеждане на различните видове алкохол, спецификите на отлежаването, че дори и на бутилирането - това са тайни, които всяка световна марка пази грижливо. Ние надникнахме съвсем малко и ще ви издадем съвсем дребни детайли от "зад кулисите" на някои от значимите брандове.

Macallan в Шотландия

Истинското шотландско уиски, до чието производство можете да се докоснете лично в 370-акровата къща, където е започнало всичко. Ако решите да посетите обекта, можете да избирате между 80-минутен и 130-минутен тур, но имайте предвид, че при втория вариант на финала ще имате възможността да вкусите 4 различни single malts-а.

Maker's Mark в Лорето, Кентъки

Червеният восък е запазена марка на това питие, а ако отидетете до дестилерията в Лорето, която съществува от 1952 г., ще можете лично да се докоснете до магията. Това правят около 100 000 посетители всяка година, а неколцина от тях дори получават шанса собственоръчно да топнат бутилка във восъка.

New York Distilling Company в Бруклин, Ню Йорк

Собственикът на дестилерията Алън Катц е смятан за един от най-големите познавачи и производители на джин в целия свят. Два уникални джина се изработват именно там: 114-proof Perry’s Tot Navy Strength (кръстен на Matthew Calbraith Perry,който бил командир на Бруклинския военновъздушен отряд в средата на XVII век) и Dorothy Parker American, по-леко питие с леки аромати на хвойна, канела и хибискус.

Old Bushmills Distillery в County Antrim, Ирландия

Тайната на уникалния вкус била в тройната дестилация, а след това и в престоя в бурета, в които е имало бърбън, а също и шери, порто и ром (дървото поемало от техните вкусове и после ги доставяло в послевкуса на уискито). Турът из дестилерията тук е около час, а на самия финал посетителите могат да се насладят на 21-годишно Bushmills със специфични портокалови и дъбови нотки.

Santa Teresa Rum в Estado Aragua, Венецуела

Дестилерията е на по-малко от 100 км от Каракас и е доста посещавана, най-малкото заради факта, че е най-старата в цяла Венецуела. Стандартният ром Santa Teresa преседява 2 години в специално изработени бурета, а от дестилерията издават, че имат заделени запаси на по 100 години.