„София тех парк” има не по-малка важност за бъдещето на България отколкото магистрала „Тракия”. Това е проект, който трасира пътя на иновациите и създаването на първата в България иновационна екосистема. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, който разгледа терените за изграждането на технологичния парк, предаде „Фокус” .

Терените в близост до площада на „Авиацията” в София в момента са собственост на Министерството на отбраната.

Преди няколко седмици беше регистрирана компанията „София тех парк”, която ще управлява проекта. Началният й капитал е 3 млн. лв.

За изпълнителен директор е назначена Елица Панайотов, която има опит в изграждането на бизнес паркове.

За имотите Министерството на отбраната ще получи 5 млн. лв. Министърът на икономиката Делян Добрев уточни, че терените струват много повече и благодари на военния министър Аню Ангелов, че е поискал само толкова, колкото му е нужно, за да премести поделенията и архивите на друго място.

За изграждането на първия етап на проекта са осигурени 50 млн. евро по Оперативна програма „Конкурентоспособност”. Парите вече са заделени, уточни Добрев. В първата фаза ще бъде изградена инфраструктурата на технологичния парк. Междувременно ще се провеждат срещи със заинтересованите по проекта страни – научната общност, бизнес организациите.

„В първия етап не планираме просто да усвоим 50 млн. евро. С тези пари ще направим инфраструктура и първите сгради. Успехът на първия етап е много важен”, подчерта държавният глава Росен Плевнелиев. До края на годината МИЕТ ще създаде концепцията на „София тех парк” като иновационна екосистема, в която са посочени ролите на всеки един от участниците – БАН, технологичните университетите, бизнес организациите, общините, неправителствени организации. Проектът по думите на президента е първата платформа в страната за подкрепа на създаването на предприемачески дух и ускоряване на създаването на малки и средни предприятия, както и на прохождащи предприятия. Във втория етап на изграждане на парка е възможно създаването на технологичен център и бизнес инкубатор.

„Щастлив съм, че правителството ускорява проекта „София тех парк”. Благодарен съм на министъра на отбраната, че предостави този толкова стратегически парцел за този толкова важен за България, за бъдещето на младите хора и за икономиката проект”, каза още президентът.