Увеличението на цената на газа е 4.88 % от 1 юли. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев пред журналисти, предаде „Фокус”.

По думите на Семерджиев - увеличението на цената на газа ще се отрази по съответен начин на топлинната енергия. В София ще има увеличение. Предстои да решим, дали да направим корекцията от 1 юли, или на следващ етап, имайки предвид очакванията за намаление цената на газа. Дай Боже да се случи и веднага ще го отразим, посочи Семерждиев.

Направили сме съответните анализи още вчера при тази цена на газа. Тенденцията за намаление, дори при тази цена на газа, се запазва, с изключение обаче на „Топлофикация” – София. При „Топлофикация” – София увеличението на цената на газа ще доведе до увеличение на топлинната енергия.

„Тенденцията за всички останали дружества се запазва - намаление на електрическата енергия по преференциални цени, намаление на топлинната енергия, за „Топлофикация – София” ще има увеличение на топлинната и намаление на електрическата. Окончателното решение ще бъде обявено в срок”, каза Семерджиев.