Президентът на Международната федерация по шахмат и бивш президент на Калмикия Кирсан Илюмжинов закупи 52.5% от големия доставчик на горива в България „Петрол Холдинг”. Той планира да продължи да закупува активи в чужбина, а също така да учреди фонд за инвестиции в Русия, пише вестник „Ведомости”, цитиран от агенция "Фокус". По думите на Илюмжинов той се е запознал с български бизнесмени по линия на Международната шахматна федерация, когато през 2010 г. в България се проведе световното първенство.

„Петрол” е многопрофилен холдинг, сред активите му са 361 бензиностанции, 80 петролни хранилища, три пристанищни терминала, земи в центъра на София, във Варна, Бургас и други големи български градове, авиокомпания с пет самолета, хотели, включително и известният петзвезден хотел „Поморие” на черноморското крайбрежие, и дори футболен клуб и стадион, пише изданието. Илюмжинов не разкрива сумата по сделката, но подчертава, че това е само първата му инвестиция на територията на България. Ще има и други – в недвижимост, хотелския бизнес, транспорта и телекомуникациите.

Президентът на ФИДЕ посочи, че наскоро е закупил и 50-процентов дял в телекомуникационната компания „Vip”, която работи на територията на Полша и Украйна.

Бившият президент на руската република Калмикия и настоящ ръководител на Световната шахматна федерация (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов закупи от двама руски бизнесмени дялове в големия българския доставчик на горива „Петрол Холдинг”.

Според експерти заради големите дългове делът в компанията, която заема около една пета от българския пазар на дребно, вероятно е струвала на Илюмжинов едва 100 милиона долара, пише вестник „РБК Дейли”.

Г-н Илюмжинов поясни, че „дружи” с България от 1993 г., като там е провеждал множество мероприятия, включително и мача за световната титла по шахмат между Веселин Топалов и Гата Камски, и всеки път е получавал маса предложения от местни бизнесмени за инвестиции. Той определя закупуването на „Петрол Холдинг” като изгодна сделка, тъй като „Петрол” има монополни позиции на българския пазар на петролни продукти.

Регистрираната в Швейцария компания „Cre­dit Mediterranee”, която принадлежи на Кирсан Илюмжинов, закупи дял от 52.5% в българския доставчик на горива „Петрол”. Този пакет бе закупен от двама руски бизнесмени – Денис Ершов и Александър Мелников, които притежаваха съответно 47.5% и 5%. Двамата акционери в дълъг период от време бяха в конфликт с третия съсобственик на компанията – българския бизнесмен Митко Събев, който притежава останалите 47.5% от акциите, припомня вестникът.