Главният изпълнителен директор на Oracle Corp. (ORCL) Лари Елисън е постигнал споразумение за закупуването на 98% от хавайският остров Ланай, информира Bloomberg, позовавайки се на настоящия собственик на острова и на губернатора на щата.

“Разбрах, че г-н Елисън отдавна се интересува от Ланай,” се казва в изявление на губернатора на Нийл Ейбъркромби. “Неговата страст към природата и особено към океаните е добре известна.”

Ланай, който е шестият най-голям остров на Хаваите с площ от 365 кв. км, е собственост на компанията на милиардера Дейвид Мърдок Castle & Cooke Inc. от 1985 г. Конкурентът на Елисън в софтуерния бизнес - Бил Гейтс, се жени за своята съпруга Мелинда именно на този остров през 1994 г.

В продажбата са включени два хотела, две голф игрища с прилежащите им кънтри клубове, повече от 88 000 акра земя и соларен парк.

Засега не е обявена цена на сделката, тя обаче се оценява на “стотици милиони долари” според документи на Castle & Cooke Inc. В свое изявление 89-годишният Мърдок казва, че ще запази своя дом на острова, както и правата за изграждането на соларен парк.

Елисън е шестият най-богат човек в света с лично състояние от 36.4 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg. Гейтс пък е вторият най-богат със състояние от 62 млрд. долара.

Крайбрежието на остров Ланай се простира на 75 км. и е достъпно от съседните острови с хеликоптер и малки самолети. На острова няма светофари, а 93% от неговите близо 690 км. пътища не са асфалтирани. На него живеят близо 3 200 души, а през първото тримесечие на тази година той е бил посетен от около 26 000 туристи.