Европейските банки, японските автомобилопроизводители, хонконгските строителни и руските петролни компании са поевтинели толкова, че редица инвеститори увеличават позициите си в тях, пише Bloomberg.

“Добавям значителни обеми към настоящите позиции“, коментира анализатор от Oakmark International Fund, който управлява 7.9 милиарда долара и се е представял по-добре от 81% от конкурентите си през последните три години.

„Дори и на фона на усещането за глобална несигурност, тази среда прави работата ми по-лесна“, допълва специалистът, цитиран от финансовото издание.

През настоящото тримесечие, спадът на световните борси е заличил 3.6 трилиона пазарна капитализация, като е оставил над 580 компании от индекса MSCI Inc., да се търгуват при нива под нетните им активи. Сред тези компании влизат имена като BNP Paribas SA и OAO Gazprom.

Най-евтините акции се търгуват при средно съотношение цена-счетоводна стойност от 0.7, в сравнение с нивото от 9.6 за най-скъпите компании.

Компаниите с най-ниско съотношение са носили средна тримесечна възвръщаемост от 6.2% през последното десетилетие, значително над тази от 4.3% на компаниите с по-висока оценка.

От фондът Aberdeen China Opportunities Fund (GOPAX), който е превишил по представяне 94% от своите конкуренти през последните три години, добавят към позициите си на хонконгски строителни компании.

Забавянето на ръста на китайската икономика и корупцията съдействаха за това оценките на сектора на строителите да са при петгодишен минимум в сравнение с тази на останалите световни конкуренти.

От HSBC Global Asset Management, където управляват около 400 милиарда долара, смятат, че руският енергиен сектор е с изключително добри възможности, като компаниите се търгуват с 45% дисконт спрямо нетните си активи. Това е най-ниската им оценка от 2009 година насам.

Спадът в цените на акциите, въпреки ниските финансови оценки, показва, че инвеститорите все още се притесняват значително повече за предпазване на капитала си, отколкото мислят за капиталов прираст.

Акциите с най-ниски съотношения цена-печалба са се понижили средно с 10% от март, водени от компаниите, свързани в най-голяма степен със забавянето в Европа. За сравнение компаниите с по-високи съотношения цена-печалба са се понижили с 7.2% повече. Това е била най-голямата разлика между двата типа акции от началото на статистиката от 2002-ра година насам.

„Можем да открием значителна стойност при текущите нива“ според портфолио-мениджър от
Aberdeen, фонд, управляващ активи на стойност 295 милиарда долара, цитиран от Bloomberg.

Световните инвеститори са намалили залозите в Русия и Япония, като най-големи са позициите им в банки. Това означава, че те имат по-малко компании, които са представителни за индексите.

Най-евтините акции са най-предпочитани от анализаторите, които прогнозират средно повишение от 24% за тази група през следващата една година според данни на Bloomberg.

Акциите на Gazprom поевтиняха с 13% през това тримесечие като компанията се търгува при цена-счетоводна стойност от 0.5. Средното от 2006а година насам за компанията е било при 1.2.