Решение за отпускане на 3.3 милиона лева от републиканския бюджет е взето днес на заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.

Общините Перник и Радомир ще получат още 567 хил. лева за покриване на щети от земетресението на 22 май. Този път парите са изцяло за ремонт на жилищни сгради, след като на 11 май бяха отпуснати други 3.3 млн. лв. за обществените сгради в Перник и 148 хил. лв. за тези в Радомир.

Други 1.2 млн. лева са за възстановяване на рибарското пристанище и яхтения терминал в град Бяла, след щети от щорм през февруари. Предвижда се 600 хил. лв. от тях да бъдат изразходвани през 2012 година.

65 хил. лева се отпускат на пострадалите от наводнението на 6 февруари в Свиленград. Парите са за изграждане или укрепване на жилищни имоти и разплащане на разходи за строителни материали.

За унищожаване на опасни отпадъци се предоставят 400 хил. лева на МВР. За щети, причинени от високите води на река Струма, на МРРБ се отпускат 530 хил. лева за укрепване на главния път Е-79 София – Кулата. Останалите средства са за ремонт на обществени сгради със щети от бедствия и за почистване на речни корита.

Част от исканията за финансиране на неотложни възстановителни работи на общински сгради се отлагат за уточнения и представяне на изискващите се проекти, допълниха от МС. Без решение за финансиране остават отделни молби за възстановителна помощ, по които ще се извършат проверки за спазването на строителните норми и за решенията на местните власти във връзка с осигуряването на жилища за останалите без подслон хора.

Заседанието е било ръководено от вицепремиера Цветан Цветанов, а в работата му взеха участие министрите на икономиката, енергетиката и туризма и на околната среда и водите. На заседанието присъстваше и областният управител на Перник.