Италианските застрахователи притежават държавни облигации за около 230 млрд. евро, съобщи вчера президентът на Асоциацията на италианските застрахователи (ANIA), цитирана от Reuters.

"В Италия компаниите имат държавни облигации за 230 млрд. евро в портфейлите си, както и корпоративни облигации за още 90 млрд. евро, повечето от които на банки," каза Алдо Минучи в представянето на годишния доклад на асоциацията.

Застрахователите в Европа имат склонност да притежават активи, които до голяма степен отразяват географското местоположение на техните клиенти, което често ги поставя в положение да притежават огромни количества държавни облигации и ги прави уязвими при евентуално понижаване на рейтинга на страната.

Италианските застрахователи притежават големи количества италиански държавни облигации, а качеството на инвестиционните им портфейли се влошило със задълбочаването на дълговата криза в Европа.

Най-големият италиански застраховател Assicurazioni Generali, която беше засегната сериозно от задълбочаването на дълговата криза в Европа поради притежанието си на гръцки облигации и експозицията си към италианския пазар, е имала италиански държавни облигации за 45.9 млрд. евро в края на 2011 г.

В годишния си доклад от ANIA обявиха, че очакват общи премийни приходи за индустрията да паднат с 3.3% на годишна база през 2012 г. поради слабия икономически растеж и несигурността на пазара породена от дълговата криза.

Премийните приходи на италианските застрахователи се очаква да достигнат около 106.6 млрд. евро през 2012 г.