Ръководителката на Международния валутен фонд Кристин Лагард приветства днес "напредъка", постигнат от европейците на срещата на високо равнище в Брюксел в края на юни, но същевременно предупреди, че трябва "да се прави повече за преодоляване на дълговата криза".

"Миналата седмица европейските ръководители се споразумяха да отбележат значителен напредък в правилната посока", подчерта Лагард в реч в Токио. И веднага добави: "Според МВФ, обаче, трябва да бъде направено още."

На срещата си на 28 и 29 юни в Брюксел ръководителите на страните от еврозоната решиха да създадат механизъм, позволяващ пряко рекапитализиране на банките чрез европейските спасителни фондове, припомня БГНЕС.

Създаден беше и единен механизъм за финансов контрол, а също така бе решено да се разреши на европейските спасителни фондове да купуват на пазарите дългови книжа на страни в затруднение.

Кристин Лагард обясни, че ефикасността на тези мерки ще зависи от тяхното бързо и стриктно прилагане. Тя все пак предупреди, че дълговата, финансова и икономическа криза засяга не само Европа, а става въпрос за "световна криза".