Мики Маус и Мечо Пух се появиха на сцената в Северна Корея по време на концерт в чест на лидера Ким Чен-ун, съобщи Асошиейтед прес.

Актьори, облечени като едни от най-любимите американски анимационни герои, танцуваха и подскачаха на фона на кадри от филмчета като "Дъмбо", "Красавицата и звярът" и други популярни продукции на „Уолт Дисни", както се видя от излъчени по телевизията репортажи.

Включването на обичани на Запад герои - особено в САЩ, враг на Северна Корея - е забележима промяна за Пхенян. През последните години на представления, особено на масовки, изпълнители се обличаха като панди в знак на признателност към Китай, най-близкия съюзник на КНДР.

Но Мики Маус и Мечо Пух се появяват за първи път на сцена и се показват за първи път по телевизията на комунистическата държава, отбелязва БТА.

Концертът бе изнесен в петък от новосъздаден лично от Ким Чен-ун оркестър, съобщи севернокорейската информационна агенция КЦТА, която подчертава в съобщението, че Ким имал грандиозни планове за драматичен обрат в областта на литературата и изкуството.

Появата на западните анимационни герои може да е сигнал, че Ким Чен-ун ще се опита да си изгради нов имидж, различен от представите за баща му и дядо му, като намали ограниченията върху достъпа до западната култура, смята АП.

По-рано тази година квинтет севернокорейски акордионисти стана сензация в YouTube с изпълнение на парчето Take on Me на шведската група A-Ha.