През периода януари - април 2012 г. износът на България за ЕС намалява с 1.4% спрямо същия период на предходната година и е в размер на над 7.4 млрд. лв., съобщиха от НСИ.

Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Гърция, Румъния и Франция, които формират 65.7% от износа за страните - членки на ЕС.

Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Словения и Португалия, докато най-голям спад е регистриран при стоките, изнесени за Люксембург и Малта.

През април 2012 г. износът за ЕС се увеличава с 8.2% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 2.0 млрд. лв., показват още данните на националната статистика.

Вносът на България от ЕС за периода януари - април 2012 г. се увеличава със 7.9% спрямо същия период на предходната година и надвишава 8.9 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям ръст е отчетен при вноса от Кипър и Португалия, а най-голямо намаление - при вноса от Малта и Испания.

През април 2012 г. вносът на България от страните-членки на ЕС нараства с 5.2% спрямо същия месец на предходната година и е на стойност 2.3 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - април 2012 г. е отрицателно и възлиза на 1 539.6 млн. лв. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 1 126.5 млн. лв.

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите четири месеца на 2012 г., в сравнение със същия период на предходната година, най-голям ръст е отбелязан в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход", а най-голям спад - при износа от сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”.

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти”, а най-голям спад - в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”.