Добивът на горива в Норвегия трябва да спре утре заради стачката на служители в сектора, съобщи говорител на министерството на петрола и енергията.

"Предвид сегашната ситуация, добивът ще бъде спрян ефективно от полунощ", заяви говорителят Хаакон Смит-Исаксен. "Последицата от това е контролирано спиране на целия добив и износ (когато запасите бъдат изчерпани) на петрол от Норвегия", каза още говорителят.

Синдикатите заявиха решително, че няма да се откажат от исканията си за пенсионната възраст. "Готови сме да продължим стачката толкова дълго, колкото е необходимо", заяви говорителят на синдиката Индустри Енерги Мартин Стеен.

Ако правителството не се намеси, стачката ще продължи, докато организацията на работодателите OLF не отстъпи пред исканията на синдикатите, категоричен е Стеен, цитиран от БГНЕС.

Над 700 служители в петролния сектор, членове на синдикатите Индустри Енерги и SAFE, стачкуват от 24 юни с искане работодателите да преразгледат решението си да не предоставят специален режим на служителите, които искат да се пенсионират на 62 години или три години преди законната пенсионна възраст в техния професионален сектор и пет години преди законната възраст за пенсиониране в Норвегия.

Според Индустри Енерги спирането на добива в Норвегия не би трябвало да предизвика криза с доставките на горива в Европа поне "в идните няколко седмици". Норвегия е осмият най-голям износител на петрол в света и втори износител на газ.