Еврото е най-евтино от две години насам. В същото време доларът поскъпва. Каква е прогнозата на анализаторите за движението на валутната двойка и какво да очакват домакинствата?

Само за 5 дни еврото загуби 2.5% от стойността си. Погледнато на фона на данните от последната година, спадът е с близо 14 на сто.

„Основната причина за този спад на еврото през последната година и нещо са страховете за еврозоната. Голяма част от спада на еврото се дължеше на опасенията, свързани с Гърция,” коментира Александър Николов, портфейлен мениджър на инвестиционен посредник.

У нас вчера долар се разменяше за 1.59 - с 10 стотинки по-скъпо, отколкото през май. По-скъп долар означава по-скъпи горива, защото те се внасят у нас срещу долари.

Възможно е повишението да се усети и в цените на други стоки, които внасяме срещу американска валута - например компютри, черна и бяла техника, някои хранителни продукти, като захар, ориз, кафе, какао, месо от Бразилия и Аржентина и по-екзотични плодове.

Специалисти не изключват скокът на долара да вдигне цената на хлебното зърно, съобщи bTV.

„Ние си продаваме пшеницата в левове, с лев, вързан към еврото, но в същото време черноморският басейн се определя от това как продават Русия, Украйна и Казахстан, а те работят само с долари,” отбелязва председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев.

Анализаторите очакват да се запази тенденцията за спад на еврото, а доларът да продължи да поскъпва.

„Моето мнение е, че спадът на еврото ще продължи и през следващите месеци, дори и част от следващата година, докато дълговата криза не се преодолее,” казва Александър Николов.