Напоследък се говори много за развода на Кейти Холмс и един от най-видните членове на Сциентоложката църква Том Круз. Как обаче стои положението с разводите в църквата?

Разводът не много често е алтернатива в Сциентоложката църква, освен ако лидерите на църквата не ти наредят, естествено.

Лидерите на Сциентоложката църква често оказват натиск върху развеждащите се членове поне да се опитат да решат брачните си проблеми, преди да подадат документи за развод, пише The New York Times.

Понякога обаче, ако усетят, че църквата е заплашена, лидерите могат да наредят на членовете й да се разведат след години брак, според изданието.

Лидерите на църквата активно са се опитвали да спрат развода на актрисата Кармен Луелън и актьорът Джейсън Лий, двойка известни сциентолози.

Когато двойката започва да мисли за развод, те първо минават през Сциентоложки консултации, където са отговаряли на най-различни въпроси, докато са били свързани към устройство, за което сциентолозите вярват, че разчита неизказаните мисли.

Процесът може да отнеме часове.

"Продължаваш, докато стрелката вече не помръдва, докато машината не разчита повече никакви мисли,” казва Луелън през Times. “Те смятат, че след като разтоварите всичките тези лоши неща, отново ще се влюбите лудо един в друг.”

“В Сциентоложката църква няма ритуал, който признава развода," казва Ан Пиърс, говорител на църквата, пред Times.

Ако по някаква причина методите на църквата не проработят, тя назначава на развеждащите й се членове адвокат.

Въпреки че е лицемерно, понякога самата църква нарежда на свои членове да се развеждат.

Бившата сциентоложка Клер Хедли казва пред Times, че църквата я е инструктирала да се разведе със съпруга си, с когото са били женени от 12 години, заплашвайки я да я изхвърли от Религиозния технологичен център на църквата в Калифорния, ако не го направи.

Бившият член на църквата Стив Хол говори за нещо подробно, споделяйки пред изданието, че 16-годишният му брак приключва, когато решава да напусне църквата през 2004 г.

“Докато сълзите се стичаха по лицата ни, ние се прегърнахме, след което тя беше отведена,” казва Хол.

Разбира се, от църквата отричат неговите твърдения.