Марк Закърбърг не е бил единственият първокурсник, който не си е доспивал в апартамент D11 на общежитието Straus Hall на университета Харвард през 2002-03 г., пише Bloomberg.

Докато основателят на Facebook Inc. е прекарвал дълги нощи на своя лаптоп, неговият съквартирант Самир Лейн се е концентрирал върху двете свои цели, които са постижими в рамките на следващите два месеца.

Лейн ще се състезава за Хаити в дисциплината троен скок на Олимпийските игри в Лондон. Това е страната, в която са родени неговите родители. След това вероятно ще започне работа в правна кантора в Ню Йорк, която отлага два пъти, за да тренира.

“Добре си изкарахме в първата ни година в общежитието, играехме много на PlayStation,” казва Лейн в интервю от дома си в Лортън, Вирджиния. “Вероятно не спяхме толкова, колкото трябваше. Никой от нас обаче не спеше толкова малко, колкото Марк и сега може да видим защо.”

Закърбърг и Лейн са делели една от двойните стаи в апартамент D11. Другата е била за австралийския гребец Бийд Муур и за музиканта Джърсти Кофин.

“Всички бяхме много различни,” казва Муур, който в момента живее в Джакарта и е съосновател на сайта за електронна търговия Lazada Indonesia, след като преди това е работил за Boston Consulting Group Inc.

Във втората си години в колежа обаче те вече не живеят заедно. Лейн става четиринадесетият човек, който се присъединява към Facebook, след като получава съобщение от Закърбърг.

Лейн разказва за случка в университета, при която Закърбърг се успива и изпуска първия час от семестриалния изпит по компютърни науки, но в крайна сметка изкарва най-висока оценка в класа.

“Уменията му по компютърни науки, дори и като първокурсник, бяха просто невероятни,” казва Лейн. “Често засичахме за колко време може да пробие компютрите ни.”

Закърбърг в момента има лично състояние от 16 млрд. долара и заема 40-о място в индекса на милиардерите на Bloomberg. Лейн пък се храни безплатно от пицария, с която има договор и понякога има нужда от помощ от родителите си, за да си плаща наема.

Той може да си позволи треньора Скийтър Джаксън, бивш олимпийски участник на дълъг скок, само защото за пет години Джаксън никога не му е искал пари за това, че го тренира.

“Всички ме питат: Защо просто не помолиш Марк за пари?” казва Лейн. “Нашето приятелство не се основава на това, че той е Марк Закърбърг, Личност на годината на сп. Time. Основава се на това, че бяхме няколко 17-годишни деца, които попаднаха заедно в една стая. Не съм молил за пари никой от моите приятели. С него положението е същото, защото той е мой приятел.”

Лейн казва, че за последно е говорил със Закърбърг през юни и че се чуват на няколко месеца.

В момента Лейн оцелява с месечна стипендия от 1 250 долара, която Международният олимпийски комитет отпуска на спортистите, състезаващи се за бедни държави. Той също така има рекламен договор с Mizuno Corp., които му осигуряват екипировка и пари.

Лейн израства в Нюбърг, Ню Йорк и до миналата година никога не е посещавал Хаити. Той се свързва със спортни деятели в страната през 2007 г. и им казва, че иска да се състезава за Хаити на Олимпиадата.