С идването на „отпускарския сезон“ всеки започва да си прави планове за това къде, как и за колко ще се измъкне от монотонното ежедневие и непоносимите жеги в града. Понякога планираната почивка е плод на дълги проучвания, сравняване на алтернативи и избиране на най-изгодната,от финансова гледна точка, възможност.

Този подход по принцип е типичен за по-улегналите хора със семейства на възраст над 30 години, но се оказва, че и младежите между 18 и 29 години вече не взимат решенията си прекалено импулсивно.

Няма работа – няма почивка. Това е максимата на повечето младeжи, които са избрали да не се превръщат в допълнително финансово бреме за семействата си. Освен това тези, отказали се от своята почивка поради липса на собствени пари, са в процес на злополучно търсене на работа.

Все пак проучване на Profit.bg показва, че е по-голям дялът на младежите, които могат да си позволят почивка на собствени разноски. Те също планират внимателно и се оказва, че най-предпочитаните дестинации са море и планина в България, в редки случаи и в Гърция.

Все още по-предпочитана е ваканцията на морето през летния сезон, главно по Южното Черноморие. Сред най-често споменаваните курорти са Созопол, Черноморец и къмпингите – Градина и Смокиня, около Созопол. Според анкетираните това се дължи на по-ниските цени, наличието на достатъчно разнообразие относно заведенията и спокойствието, което може да си осигури човек, ако реши да отскочи до някой по-безлюден плаж наблизо.

Предствителките на нежния пол ще заделят значително по-малка сума от средната, която мъжете предвиждат за своя отдих. Ако господата средно заделят по 1000 лв. за море, то жените ще си позволят най-много 600 лв. разходи за една седмица.

В повечето случай в тези суми са калкулирани и билети за концерти, които ще се състоят това лято по нашето Черноморие, което значително увеличава стойността на почивката.