Търговският дефицит в САЩ намалява леко през май, след като ръстът на износа, в това число за Европа и Китай, компенсира забавянето на ръста на икономиката на страната, информира Reuters.

Търговският дефицит на САЩ се свива с 3.8% до 48.7 млрд. долара, показаха данни на Министерството на търговията. По-евтиният петрол от чужбина също е помогнал за свиването на дефицита.

Износът на страната нараства с 0.2%, като повишението важи за редица категории от капиталови стоки и индустриални доставки до потребителски стоки. Вносът на страната пада с 0.7%.

Износът на САЩ за страните от ЕС се увеличава с 2.6% през май до 22.9 млрд. долара.

ЕС е бил вторият най-голям пазар за щатски стоки и услуги през миналата година, а износът на САЩ за ЕС бележи 3% на годишна база за първите пет месеца на 2012 г.

Износът на САЩ за Китай се увеличава с 5.2% през май. Китай е един от най-бързо растящите пазари за щатски стоки и износът на САЩ за Китай бележи ръст от 6% на годишна база за първите 5 месеца на настоящата година.

Вносът на САЩ от Китай обаче расте по-бързо, отколкото износа и през май търговският дефицит на САЩ с Китай се увеличава до 26 млрд. долара, в сравнение с 24.6 млрд. долара месец по-рано.

Спадът в цената на петрола помогна за цялостния спад на вноса на САЩ. Средната цена на вносния петрол се е понижила до 107.91 долара за барел.

Въпреки че износът на САЩ за Европа расте, вносът от там нараства с повече, което увеличава търговският дефицит на САЩ с Европа до 10.5 млрд. долара, което е най-високото му ниво от юли 2008 г.