Румънският премиер Виктор Понта положи усилия да убеди лидерите на ЕС, че стремежът за сваляне на президента не застрашава демокрацията.

"Държа много на имиджа на Румъния като демокрация, разрешаваща вътрешните си политически дебати чрез политически и народен вот", заяви Понта на пресконференция в Брюксел.

39-годишният премиер говори във втория ден от визитата си, след като партньорите от ЕС и САЩ изразиха безпокойство от предприетите стъпки за отстраняването на президента Траян Бъсеску и за ограничаване на правата на Конституционния съд.

Високопоставени представители на ЕС предупредиха, че действията на лявоцентристкото правителство могат да забавят пълната интеграция на Румъния в ЕС и стремежа й за членство в Шенгенското безвизово пространство, съобщи БГНЕС.

Премиерът, който по-късно днес трябва да се срещне с президента на ЕС Херман Ван Ромпой и с председателя на ЕС Жозе Мануел Барозу, изтъкна, че ще спре всички действия, които Брюксел оцени като погрешни.

Но защити стремежа на правителствената си коалиция да свали Бъсеску, като отбеляза, че вотът на парламента за отстраняването на държавния глава от длъжност е бил подкрепен от Конституционния съд и че импийчмънтът ще бъде решен на референдума на 29 юли.

Понта води битка за власт с Бъсеску, откакто лявоцентристкото правителство пое властта през май от дясното правителство, свалено с вот на недоверие.

"В момента се намираме във вътрешнополитическа криза заради провала на съвместното ни съжителство", заяви Понта и обвини Бъсеску, че блокира опитите на новото правителство да промени политиката на строго ограничение на разходите с политика на растеж.

"Президентът Бъсеску управлява страната ни в последните осем години, той загуби подкрепата на народа, загуби подкрепата на парламента", заяви премиерът.

Той отхвърли всякакъв паралел между действията на неговото правителство и крайно противоречивите конституционни реформи, извършени в Унгария от консервативния премиер Виктор Орбан. "Румъния няма да се превърне в нов източник на тревога и безпокойство за европейските партньори", заяви Понта.

Но представителите на ЕС потвърдиха днес безпокойството си. "Тревожим се за правилното функциониране на демократичните институции, спазването на конституцията. Очакваме обяснения от румънския премиер", заяви Херман Ван Ромпой.