Да бъдеш далеч от някой близък по време на почивката може да засили чувството на носталгия, тъй като желанието да споделиш преживяването от пътуването и да бъдеш заедно с него е напълно естествено.

Още по-стресиращо е, когато този специален някой е пухкав и ходи на четири крака. За много от 55-те милиона домакинства с домашни любимци в Европа пътешествията със семейството не доставят пълно удоволствие, тъй като техните любими животни не могат да ги придружат.

Tе обикновено са притеснени от допълнителните разходи, трудното намиране на подходящ подслон, възможности за хранене или организиране на престоя на любимците в доверени познати или съседи.

Ако не се чувствате въодушевени от идеята да оставите домашните си любимци сами вкъщи по време на ваканцията, но се притеснявате да поемете на път с автомобила в тяхната компания, ние можем да ви помогнем.

Chevrolet е на мнение, че приключенията и ваканциите са удоволствие за всички членове на семействата – включително и за четириногите, които играят значима роля в техния живот.

Chevrolet обедини усилията си с британското Кралско общество за превенция на насилието към животните RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) с цел да предложи няколко полезни съвети, които да ви помогнат в подготовката на безопасно и приятно за вас и вашите домашни любимци автомобилно пътешествие.

"Има още много други подробности и случки, които съпътстват пътешествието с домашни любимци на борда от това да ги качите в автомобила и да потеглите. Подготвяйки се внимателно, вие можете да си гарантирате приятно и удобно за всички пътуване," споделя Дейвид Боулс, директор комуникации в RSPCA.

"За да избегнете стреса и напрежението, трябва предварително да свършите „домашната си работа” и да бъдете запознати със специфичните нужди и изисквания на вашия домашен любимец по време на пътуването, тъй като има животни, които реагират много нервно на промените в дневния режим, околната среда и преживяванията, свързани с пътуването. Много важно е също така да знаете от какво се нуждае вашият домашен любимец в условия на високи температури и да бъдете подготвени да реагирате адекватно на техните изисквания по отношение на средата," допълва Дейвид.

Съвети за пътуващите с домашни любимци:

Специалистите на RSPCA по пътуването с животни предлагат някои съвети, които ще направят пътуването по-безопасно и приятно за вас и домашния ви любимец:

Никога не шофирайте с домашния любимец в скута си. Винаги го настанявайте обезопасен на задната седалка с повод, свързан с предпазния колан или в добре вентилирана клетка или друг вид чанта за пренасяне.

Привикнете домашния си любимец към пътуванията, вземайки го първо на кратки разходки и след това на по-дълги пътешествия с автомобила.

Хранителният режим на вашия домашен любимец по време на път с автомобила следва да започне с леко ядене три до четири часа преди потегляне. Не хранете домашния си любимец по време на движение – дори когато пътят е дълъг.

Спирайте редовно за почивка. Домашният любимец се нуждае от обучение, за да удоволетворява естествените си нужди на определени интервали от време. Внимавайте да не ви се изплъзне, докато го сваляте от автомобила.

Осигурете си достатъчно количество бутилирана или чешмяна вода за пътуването, така че домашните любимци да разполагат с постоянен източник на течност за пиене.

Никога не оставяйте животни сами в паркиран автомобил.

Направете вложение в комплект за пътуване за домашни любимци – включват храна, съд за храна и вода, каишка, метличка и лопатка, найлонови торбички, принадлежности за грижа за козината, лекарства и комплект за първа помощ. Добавете в багажа любимата играчка, възглавница или завивка, за да осигурите малко от домашния уют на вашия любимец.

Уверете се, че вашият домашен любимец разполага с идентификационен микрочип и носи каишка с медальон, върху който е отпечатана или гравирана информация за връзка с вас.

Всички ваксинации на вашия домашен любимец трябва да са извършени по график преди да направите резервациите за ваканцията. Не забравяйте да носите със себе си съответните валидни сертификати. Пътуващите в Европейската общност домашни любимци следва да притежават валиден в ЕО ветеринарен паспорт.

В случай, че пътувате често в компанията на домашния си любимец, би трябвало да се погрижите за закупуването на гумирани постелки на пода и непромокаеми покривала за седалките.

Всички домашни любимци играят значима роля в живота на своите стопани и поради това следва да играят съответната решаваща роля при избора на нов автомобил. Притежателите на домашни любимци биха могли да улеснят много ежедневието си, обръщайки внимание на безопасността и удобството на своя питомец при избора на нов автомобил.

"Когато ви е необходимо пространство, специални мерки за безопасност или технологии, предоставящи допълнителни удобства като вентилацията на задните места, подобряваща въздушната циркулация в купето, актуалните модели на марката Chevrolet предлагат богата гама от възможности за по-удобно и приятно пътуване на домашните любимци и техните собственици," заключава Дейвид Боулс.

Ето няколко съвета от специалистите на RSPCA, които ще ви помогнат в избора на най-подходящ за домашните любимци модел автомобил:

Безопасност

Домашните любимци следва да пътуват обезопасени на задната седалка с повод, свързан с предпазния колан или в добре вентилирана клетка или друг вид чанта за пренасяне с цел да не разсейва водача по време на шофиране. Клетката или чантата трябва да бъде закрепена неподвижно и сигурно, така че да не се освободи при внезапно спиране.

Моделите Chevrolet Orlando и Captiva разполагат с електронни системи за контрол на стабилността и сцеплението с пътя, както и със система за подпомагане на потеглянето на наклон, които осигуряват безопасно пътуване на домашните любимци при едновременно повишаване на концентрацията на водача.

Каросерия и възможности във вътрешното пространство

Насочете се към автомобили с широка, висока и леко ъгловата задна част на каросерията като многофункционалният crossover-модел Chevrolet Orlando, защото те разполагат с необходимото пространство за удобно настаняване на домашните любимци и техните принадлежности.

Изберете автомобил с гъвкав интериор с възможност за цялостно сгъване на задните седалки, халки за фиксиране на товари като клетките на домашните любимци, както и с вентилация и охлаждане на задните места, които са изключително важни за животните при пътуване в летните горещини. Поставките за напитки, джобовете за дребни предмети и отделенията в пода са особено практични за съхранение на храната, водата и принадлежностите на домашния любимец.

Технологии

Моделите, оборудвани с навигационни системи с GPS могат да бъдат много полезни в критични ситуации – като например в намирането на най-близката ветеринарна клиника в непознат за водача район или държава.

Моделите Cruze комби, Orlando и Captiva на марката Chevrolet са отличен избор в тази насока с тяхната вградена функция за търсене на обекти от особена важност POI (Points Of Interest).

Икономичност

Автомобилите с нисък разход на гориво могат да спестят значителни средства, които да бъдат оползотворени в повече грижи и забавления за домашните любимци. Наред с допълнителното пространство в купето, моделът Orlando съчетава предимствата на класическия SUV с по-доброто поведение на пътя и по-ниския разход на гориво при леките автомобили.

Със своя голям заден капак и възможност за сгъване на задните седалки, електромобилът с възможност за удължаване на пробега Volt също е интересна алтернатива с изключителни предимства за вашия домашен любимец и за околната среда.