Кампанията на италианския премиер Марио Монти и на данъчните власти да заловят нередовни данъкоплатци и така да намалят колосалния държавен дълг (1.9 трлн. евро) породи неочаквана неблагоприятна тенденция в Италия - голямото яхтено бягство, пише в. „Дейли телеграф”.

Откакто данъчните започнаха операции срещу собствениците на луксозни возила, се забелязва тенденция все повече яхти, собственост на италианци, да бягат от Италия и да пускат котва за постоянно из пристанища на Лазурния бряг, Корсика, Словения, Хърватия, Черна Гора, Гърция, Тунис и Малта, съобщава БТА.

После техните собственици се връщат в Италия, а когато им се прииска да починат на яхтата си, те пътуват до нея с нискотарифни авиопревозвачи.

Така те хем спестяват пари от пристанищните такси, хем не се набиват в очите на данъчните.

Според Асомаринас - Асоциацията на италианските пристанища, тази тенденция е довела до бягството само за тази година на 30 000 яхти и до загуби от 200 млн. евро от пристанищни такси и суми за гориво.

Тенденцията сложи край и на плановете за изграждане на нови 30 000 пристана за яхти в Италия и хвърли тъмен облак върху 18 000-те пристана, изграждащи се в момента в страната.