Металурзите от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали ще изчакат само още 3 дни, докато траят преговорите между банките - кредитори за съдбата на предприятието и после ще напуснат, предаде БГНЕС.

Днес в София стартират вероятно последните тридневни преговори между представителите на кредиторите, на които се очаква да бъде взето окончателното решение за завода.

На тях обаче няма да присъстват мажоритарният собственик Валентин Захариев и изпълнителният директор Славея Стоянова, нито кандидат - инвеститорите от полския холдинг "Силезия" АД.

"Изгубихме всякаква надежда за добра развръзка, но ще изчакаме финала на тези преговори. Първа инвестиционна банка, която е най-големият кредитор на завода, запорира Цинковия завод и цялата продукция, и започва да я продава. Не очаквам нищо добро от банките", заяви инж. Стефан Атанасов, лидер на синдиката "Защита".

От 1 март, когато стартираха протестите на работниците, до момента са напуснали над 260 души. От останалите около 180 над 100 души ще напуснат след финала на междубанковите преговори.

Ще останат само онези 60 работници, които поддържат непрекъсваемия режим на пещите, част от администрацията и от спомагателните цехове, посочи още Атанасов.

Председателят на заводската организация на КТ "Подкрепа" Анни Георгиев вече е на работа в рудопреработващия завод "Горубсо Кърджали" АД.

Той разкри, че Първа инвестиционна банка е разпоредила демонтаж на цялостното оборудване в най-важния Електролитен цех, за да го продаде на КЦМ – Пловдив.

Това означава, че целият Цинков завод си отива, а за евентуален рестарт с ново оборудване ще е нужна поне една година, подчерта Георгиев.

Трудовият договор на синдикалния лидер от КНСБ в завода – Белю Стайков, е изтекъл на 15 юли, но не е бил подновен. Телефонът му е изключен и дори колегите му не знаят къде се намира в момента.