Наличието на обявени за продажба имоти с просрочени ипотеки сериозно понижава стойността на съседните имоти, сочи изследване на щатската администрация. Според него такъв един имот понижава стойността на съседните поне с 1.3%. Причината – липсата на подръжка на тези имоти правят квартала да изглежда по-малко желан от купувачите.

Негативният ефект на наличието на обявен за продажба от банката имот се мултиплицира в кварталите с по-високи цени на имотите. Там съседните на такъв имоти поевтиняват средно с 4.6%.

Ето и кои са градовете в САЩ с най-мното празни имоти.

5. Ричмънд

Ниво на свободни имоти, отдавани под наем: 15.1%
Собствени празни имоти: 2.4%

Столицата на щата Вирджиния се класира четвърта сред всички основни щатски града по отношение на празни имоти, отдавани под наем през изминалата година, като през първото тримесечие свободните имоти са достигнали 19%.

4. Детройт

Ниво на свободни имоти, отдавани под наем: 16.9%
Собствени празни имоти: 1.7%

Детройт е един от най-силно засегнатите от рецесията градове, като традиционно разчитащият на автомобилната индустрия град е с ниво на безработица от 9.9% през май. С нивото си на незаети имоти, отдавани под наем, градът заема второ място в САЩ.

3. Мемфис

Ниво на свободни имоти, отдавани под наем: 13%
Собствени празни имоти: 3.1%

Съчетанието от пето най-високо ниво на празни имоти, отдавани под наем, заедно с 13-то място в САЩ на собствени празни имоти, поставя града на незавидното трето място в класацията.

2. Дейтън

Ниво на свободни имоти, отдавани под наем: 11.3%
Собствени празни имоти: 5.4%

Добрата новина е, че тук тенденциите се подобряват, като през третото тримесечие на 2011 г. собствените празни имоти са били цели 6.5%, а в момента са 5.4%. Въпреки това обаче, градът все още е лидер по този негативен показател в страната.

1. Орландо

Ниво на свободни имоти, отдавани под наем: 18.8%
Собствени празни имоти: 2.2%

Най-празният град в САЩ е Орландо. Дванадесетмесечното средно ниво на незаети имоти, отдавани под наем, поставя града на първо място в класацията. През първото тримесечие на годината стойността е била значително по-висока при 22%.