Изба на дъното на океана
Първата в света винарска изба, разположена на морското дъно, ще се появи в Атлантическия океан на дълбочина 1000 м.
Проектът ще бъде осъществен от френския бизнесмен Франк Лебейри, собственик на винарната "Шато дю Куро" в Бордо, съобщи bTV.
Ценители на вината от различни кътчета на света ще могат да наемат специални стоманени контейнери, за да съхраняват в тях колекциите си с вина.
Контейнерите ще издържат на налягане до 1 тон/куб м и ще бъдат закрепвани на морското дъно. Всеки от тях ще е с видеокамера и проследяващо устройство, разкриха британски медии.
Максималният срок за ползване на тези услуги ще е 10 години. На всеки две години бутилките ще се вадят на повърхността, за да може собственикът им да дегустира съдържанието и да реши дали да продължи да ги държи на дъното на Атлантическия океан или не.
Постоянната ниска температура на водата в океана, липсата на кислород и светлина ще способстват за бавното узряване на виното и за по-продължителното запазване на интензивността на вкуса, твърди авторът на уникалния замисъл.
Самият бизнесмен вече е изпитал тази технология със собствено вино. През последните 5 години така на 5-метрова дълбочина са били съхранявани около 10 000 бутилки от неговото "Шато дю Куро".
Сега Лебейри и един от инженерите на компанията правят изпитания на дълбочина от 250 метра. На този етап те са се оказали много успешни.
Очаква се стойността на наема за подобен контейнер да е 17 евро на бутилка. Предвидено е проектът да стартира през 2013 г.