Европейската комисия посочи днес, че е малко вероятно поредният транш от парите за Гърция да бъде деблокиран преди септември, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Агенцията се позовава на изявление на говорителя на европейската изпълнителна власт Антоан Коломбани.

"Комисията вярва, че в близко бъдеще ще бъде взето решение за поредния транш, макар да е малко вероятно това да стане преди септември", отбелязва Коломбани на пресконференция днес. Представителите на основните кредитори на Атина ще бъдат в Гърция утре, за да направят оценка на плана за строги икономии и за напредъка в обещаните реформи в замяна на втория спасителен план.

Само преди дни Гърция поиска от еврозоната извънреден мостов заем, за да закърпи положението в бюджета, докато намери начин да съкрати разходи за 11.5 млрд. евро и да успокои международните кредитори. Парите са нужни на коалиционното правителство в Атина, за да изплати облигации на обща стойност 3.1 млрд. евро, държани от Европейската централна банка, чийто падеж изтича на 20 август.

В същото време обаче гръцкото правителство не е изпълнило 210 от около 300 цели за икономии от пакета антикризисни мерки, договорен с международните кредитори. Освен това министрите от правителството на Самарас бламираха новия финансов министър и не осигуриха необходимите съкращения в бюджетите си, с които трябваха да се осигурят икономии за 11.5 млрд. евро за следващите две години.

Гърция трябва и ще остане член на еврозоната, заяви днес Коломбани, който отказа да коментира публикация в германското сп. "Шпигел" за позицията на Международния валутен фонд (МВФ) във връзка с финансирането на Гърция, съобщи гръцката агенция АНА-МПА. МВФ планира постепенно да се оттегли от финансирането на Гърция, пише "Шпигел". Това е публикация в печата, която не коментираме. За Еврокомисията позицията на МВФ не се е променила, каза Коломбани, изказвайки убеденост, че следващият транш от заемите за Гърция ще бъде изплатен в близко бъдеще, но във всеки случай не по-рано от септември, тъй като траншът трябва да бъде предшестван от доклад на тройката международни кредитори, която тази седмица ще е в Атина.

Антоан Коломбани се спря и на закъсненията, констатирани при изпълнението на реформите в Гърция заради дългия период на избори в страната и изтъкна, че гръцките власти са в течение, че тези закъснения трябва да бъдат компенсирани с незабавни конкретни действия.

Само преди дни обаче гръцкото правителство обяви, че спира с набелязаните реформи до края на годината.