За да спечелят повече пари за по-малко време, отколкото на сриващите се борси, много хора са готови да се превърнат в трейдъри на Forex - foreign exchange market (международния валутен пазар). Кой не се изкушавал поне веднъж да кликне върху някой от безбройните рекламни анонси: „Станете трейдър и печелете по 8000 евро на месец!“, които замърсяват инернет пространството.

Наберете „Рискове от онлайн форекс платформи“ в търсачката, първите двадесет страници с резултати съдържат само трейдинг сайтове, които приличат на онлайн казина и игри на покер.

По-голямата част от тях обаче се доближават до представата за платформи за търговия, говорейки за спред, пипсове и дори играят с двусмисленото значение на думата „бонус“(променливи възнаграждения или всъщност малки подаръци от сайта).

„Учудваща е изобретателността на хората, които създават тези сайтове“, казва Жан Тамале, адвокат, който защитава жертвите на този вид измама. „Те вече не са толкова примитивни и пълни с правописни грешки...В момента съдилищата са затрупани с дела, свързани с този вид измами“.

На 20 март по заведено от него дело е осъден Людвик Кощо, създател на Понци-схема, който щедро възнаграждава своя първи инвеститор за сметка на следващите, чиито дивиденти не са били изплатени. Кощо, задържан в Мароко през 2010 г., е източил почти милион и половина евро от вложители, обещавайки им големи печалби от валутния пазар в интернет.

Сред многобройните излъгани фирми е и Eurowork, намираща се в Лондон, на която чрез уебсайт са предложени инвестиции с лихвен процент на възвращаемост от порядъка на 12%, 23% и дори 50%.

„Тази висока доходност не е изглеждала толкова невероятна навремето. Освен това те обещават бонуси, ако успееш да привлечеш нови хора, което значително улеснява разпространяването“ , разказва Ани Галесие, една от жертвите и директор на асоциацията Avefi International, която помага на засегнатите от този вид измами инвеститори. Ан Глесие помага чрез асоциацията си и на собствените си братя, които самата тя е подлъгала да инвестират.

Тамеле добавя, че всъщност по-голямата част от измамените са от средната класа, образовани хора, но без специални познания, пенсионери, а някои дори са събирали парите от свои роднини. Често точно тези хора слагат край на измамата“.

Форекс пазарът е най-големият в света със своите 4 трилиона долара дневен валутен обмен. Сумата съблазнява търговците на валута.

Форекс пазарът е достъпен с малки суми и изглежда лесен за изучаване: става въпрос за търговия с двойки валути- евро за долар, йена, швейцарски франк, лири стерлинги.

Дори на често посещаваните сайтове е възможно да се използват усъвършенствани, но опасни инструменти като ливъридж, които може да мултиплицират печалбата или обратното...загубите. Според AMF откритите позиции могат да бъдат 400 пъти по-големи от първоначалната инвестиция.

За да печелиш на форекс онлайн, ''трябва да следиш редовно пазар'', припомня Тамле. Въпреки това, някои започват да се занимават изцяло със „скалпинг“ (т.е. да търгуват малки движения за кратко време) и забравят, че това всъщност е работа. Да не забравяме, че хеджфондовете са сред най-активните на валутния пазар и че когато заложиш на турската лира или на южноафриканския ранд, си слагаш примката на врата.