Eкспертите на кредиторите, които са в Атина, имат работна среща с премиера Андонис Самарас, за да обсъдят възможностите за икономии, които да гарантират финансиране по втория спасителен план в размер на 130 милиарда евро.

Самарас намалява своята заплата и на министрите от кабинета в Атина, предаде БНР. С 1800 евро по-малко ще получава министър-председателят, а министрите - с около 1000 евро по-ниско заплащане на месец.

200 000 военни, полицаи, университетски преподаватели и лекари ще получават от този месец по-ниско възнаграждение. Очакват се икономии в рамките на 50 млн. евро, които ще се прехвърлят в аграрния сектор.

Лидерът на опозицията Алексис Ципрас още преди седмица оряза заплатите на депутатите от СИРИЗА с 60%, като 20% от тях отиват във фонда за подпомагане на социално слаби семейства

В гръцките медии се появиха информации, че депутатите получават общо месечно възнаграждение от 20 000 евро, докато правителството реже минималната заплата и ниските пенсии. Говорителят на правителството опроверга тази информация, но отказа да посочи реалните приходи на гръцките народни представители.

Самарас ще се срещне с експертите на кредиторите, за да ги убеди във възможността Гърция да въведе мерки за бюджетни икономии и да се продължи финансирането по спасителния план.