С 10-20 % са се повишили продажбите на употребявани автомобили от началото на годината. Това каза за агенция „Фокус” Любомир Доросиев, заместник-председател на Асоциацията на вносителите на автомобили.

По думите му – в последните месеци има постепенен ръст, който най-вероятно е за сметка на продажбите на нови автомобили.

Във връзка с кризата всеки гледа да си купи автомобил с парите, които има, не иска на изплащане, не иска на лизинг. При закупуване на нов автомобил моментално се губят от порядъка на 30 % с изкарването му от салона. Първата година се губят 50 %, през втората и третата загубите стигат до 70 % от стойността, която клиентите са платили, каза Доросиев.

Най-продаваните коли втора употреба струват до 20 000 лева и са „на възраст” между 3 години и 7 години.

Според Любомир Доросиев високите цени на горивата не са отказали българина да си купи кола, защото автомобилът е необходимост.

Освен това горивата повишават и цените на автобусните билети, на влаковете.

Ако е необходимо четирима души да пътуват, все още им излиза по-евтино да използват автомобил и да отидат заедно, отколкото да си платят билетите за автобуса. Отделно намалихме много и маржа на печалбите и смея да твърдя, че е доста изгодно да се купуват коли в България, каза той.

Наблюденията на асоциацията показват, че автомобилният парк у нас се обновява. Все повече българи искат да си купят по-надеждна кола и почти не се продават автомобили над 10 години.

Българинът става европеец, иска колата му да е в много добро състояние, да знае, че като тръгне на път, няма да има изненади, каза Доросиев.