Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер предупреди, че няма време за губене. Той посочи, че в близките дни трябва да бъдат взети важни решения за еврозоната. „Достигнахме до решителен момент”, заяви премиерът на Люксембург в интервю за германския вестник „Зюддойче цайтунг” и „“Фокус“.

„Светът говори за това дали след няколко месеца ще има еврозона. Страните от зоната на единната европейска валута трябва да покажат решимостта си да гарантират стабилността на еврозоната. Нямаме повече време за губене”, настоява председателят на Еврогрупата.

"Ние стигнахме до възлова точка. Остава обаче да се уточни темпът и мярката. Ще действаме заедно с ЕЦБ без да засягаме независимостта й. Когато казвам "ние", имам предвид спасителния фонд ЕФФС, тоест 17-те правителства", допълва Юнкер, цитиран от АФП и БТА.

Председателят на Еврогрупата отправи тежки критики към Гернмания.

"Как Германия може да си позволи лукса да прави вътрешна политика на гърба на еврото? Ако останалите 16 страни (от еврозоната) действат по същия начин, какво ще остане от общия проект? Та нима еврозоната не е нещо повече от филиал на Федералната република?", възкликва Юнкер.

"Ще вземем решение до няколко дни. Няма време за губене", заявява Юнкер, подчертавайки, че силното повишение на лихвите по дълговите книжа на Испания е спряло след изявлението на президента на ЕЦБ Марио Драги от четвъртък. Миналата седмица доходността по испанския дълг достигна рекордните 7.7%.