Икономическото доверие в еврозоната отново се е понижило през юли, отчитайки спад за четвърти пореден месец от март, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от ДПА и БТА.

Европейската комисия отбеляза, че нейният индекс за икономическото доверие (Economic Sentiment Indicator - ESI), който се следи внимателно от пазарите, се е понижил през юли с 2 пункта спрямо юни до 87.9 пункта.

Спадът се дължи на по-ниското доверие във всички сектори, които индексът обхваща. Особено големи са спадовете при потребителското доверие и промишлеността, се отбелязва в съобщение на ЕК.

Индексът за икономическото доверие е отстъпил в Германия (-3.7 пункта), във Франция (-2.3 пункта) и Испания (-1.7 пункта), но данните са положителни за Италия (+1.3 пункта) и Холандия (+0.6 пункта).

В целия Европейски съюз индексът за икономическото доверие се е понижил с 1.4 пункта до 89 пункта, което е трети пореден спад от март. Във Великобритания индексът е нараснал (+1.7 пункта), а в Полша е останал почти без промяна (-0.1 пункта).

Друг икономически индекс за еврозоната - индекс за бизнес климата (BCI), също се е понижил през юли, посочи ЕК. Спрямо юни той бележи спад от 0.32 пункта до – 1.27 пункта. Индексът за бизнес климата се понижава от март.