Когато мислим за разкошни превозни средства, влак определено не е на първите места. Но има и такива: това са разкошни жп лайнери със скъпи билети и услуги, които могат да се сравнят само с тези на елитните хотели. Нека ги видим:

Африканският влак хотел

Един от най-луксозните влакове в света се казва Pride of Africa и пресича ЮАР, от Кейптаун до Претория, или 1 600 км. Той има разкошни купе-каюти с размери 16 кв. м. и спира през нощта, за да смущава тракането на колелата съня на пътниците. На сутринта отново поема на път между лозя и овощните градини; планини и тунели, покрай акациеви гори, безметежно разхождащи се щрауси и фламинго и стада антилопи.

За пътниците има бар с най-добрите местни вина и открита наблюдателна площадка. Целият интериор е запазен такъв, какъвто е бил през изминалото столетие, от банята с вана към всяка каюта до старите телефони с шайби и слушалки.

Цената на билета е 1 500 долара.

Афганският керван

Влакът The Ghan свързва севера и юга на австралийския континент за 54 часа пътуване. Носи името на афганските водачи на камили, които преди 150 години кръстосвали континента. The Ghan предлага места в три класи, най-шикозната от които- Platinum Service, струва по 2 987 австралийски долара. В просторните купета има спални и единични легла и бани, както и огромни прозорци, през които се редуват прерасни пейзажи на пустиня и тропическа гора. В ресторанта редом с традиционните ястия се предлагат и екзотики като месо от кенгуру на грил.

Във влака има и един специален вагон, построен специално за идването на принц Едуард в Австралия през 1919 г. Той има 10 ексклузивни места на цена 21 300 австралийски долара всяко (19 200 американски долара), като пътешествието в случая включва редица специални услуги.

Ориент експрес

Най-изисканият образец на шик и до днес остава Ориент експрес, пътуващ от различни градове в Европа до Близкия изток. Запазен във вида, в който е пътувал през 20-те години на миналия век обаче, той и до днес няма индивидуални бани.

Веднъж вагон №3309 в състава на Ориент експрес закъсва за десет дни близо до Истанбул заради необичайно силен снеговалеж. Този случай става основа на „Убийство в Ориент експрес“ на Агата Кристи.

Друг известен вагон е №3425, който отвежда румънския крал Карол II в изгнание. Всяко купе има личен стюард, а за гостите готвят едни от най-известните френски и италиански шефготвачи. До ден-днешен в този влак се спазва строг дрескод, който изисква да не се носят джинси. Ориент експресът в наши дни пътува по две линии: билетите между Лондон и Венеция струват 6 500 долара, а между Париж и Истанбул 20 000 долара.

Пътуване до Изгубения град

Уникално по своя маршрут е тричасовото пътуване с влака Hiram Bingham в Перу. Най-краткото в нашата класация пътуване започва на височина 3.5 м над морското равнище от древната столица на инките Куско и завършва в Мачу Пикчу. Пътниците могат да се настанят на наблюдателната площадка в последния вагон или в бара, в който звучи жива музика на перуанските китаристи. Бавният ход на влака позволява да се разгледат всички живописни гледки на върхове и водопади, редуващи се по маршрута на влака. Той спира в подножието на Мачу Пикчу, откъдето стръмна пътека извежда туристите до самия комплекс с храмове, стъпаловидни тераси и свещения камък Интиуатана.

Обратният път минава под знака на гастрономическите удоволствия и коктейли. Жената на пътешествието е 600 долара за билет.