С 3-4 ст./л поскъпнаха бензинът и дизелът по бензиностанциите сутринта, показа проверка на "Труд" из столичните бензиностанции. Така масовият бензин А 95 вече се продава срещу 2.63-2.64 лв. за литър, а дизелът струва до 2.68 лв.

Увеличението се случва преди уикенда и е продиктувано от поскъпването на горивата на едро от българската рафинерия "Лукойл Нефтохим", обясниха търговци.

Проверка на бензиностанциите на "Лукойл" обаче показа, че компанията е вдигнала цената само на бензина до 2.63 лв., а нафтата все още се продава срещу 2.64 лв. за литър.

Справка в бюлетина на Европейската комисия показа, че отново бензинът и дизелът в България са сред най-евтините, но не са на последното място, както се полага според икономическият министър Делян Добрев. По-евтин в момента е бензинът в Румъния, Кипър и Естония. При дизела с по-ниски цени са балтийските републики - Естония, Латвия, Литва, както и Румъния и Словения. На българските цени е дизелът в Кипър и Полша.

Според търговци възможно е да има ново увеличение на цените в началото на следващата седмица, тъй като на международните пазари котировките на петрола отново поеха нагоре.