Стив Джобс искал Apple да прави по-малък таблет от iPad, става ясно от електронно писмо, изпратено от високопоставен служител на компанията през 2011 г. и публикувано вчера, предаде Ройтерс.

По този начин бяха засилени спекулациите, че Apple планира да произвежда мини iPad, за да може да използва по-евтини приспособления от Google и Amazon.

Малка версия на 10-инчовия iPad би могла да спре пазарното нашествие на таблети като Kindle Fire и Nexus 7. Компанията обаче не потвърждава подобни намерения, пише bTV.

През януари 2011 г. вицепрезидентът Еди Кю поискал от тогавашния главен оперативен директор Тим Кук да създаде 7-инчов таблет, става ясно от електронното писмо, което от Samsung представили като доказателство в съдебно дело за патент.

„Ще има пазар за 7-инчов таблет и трябва да направим такъв. Заявих го на Стив няколко пъти след Деня на благодарността и той изглеждаше много отзивчив последния път“, пише Кю в писмото, адресирано също така до софтуерния шеф Скот Форстол и лидера на маркетинг отдела Фил Шилер.

„Електронната поща, книгите, Facebook и видеоматериалите са много завладяващи на 7 инча. Уеб сърфирането определено е най-слабото място, но е използваемо“, споделя вицепрезидентът в писмото.

Кю е и автор на статия, озаглавена „Защо изхвърлих iPad (жокер: размерът има значение)“. В нея той пише, че останал доволен от смартфона Samsung Galaxy.

Apple и Samsung водят ожесточена битка за патенти в спор за превъзходство в индустрията. Двата конкурента осъществяват над половината от продажбите на смартфони в света.

Американската компания обвинява южнокорейската в копиране на дизайна и някои характеристики на iPad и iPhone. Apple претендира за милиарди долари обезщетение и забрана за продажби от страна на Samsung. От своя страна корейската фирма заявява, че американският гигант е нарушил нейни патенти за безжични технологии.

Интересното е, че желанието за производство на малък таблет е в противоречие с публичната позиция на покойния Стив Джобс. През 2010 г. той заяви пред анализатори, че 7-инчовите таблети би трябвало да се продават с шкурка, за да могат потребителите да намалят размера на пръстите си.

Очаква се съдебната битка между двата гиганта да бъде ключова за развитието на технологиите. Тя започна тази седмица и вече бяха направени някои интересни разкрития, свързани със секретните разработки на Apple. Те са били изършвани под изключително строго охраняване.

От Apple поискаха съдиите да постановят, че патентите им за дизайн на телефони са валидни и Samsung ги е нарушил. Това искане бе отхвърлено, но съдиите обявиха, че най-вероятно ще има разследване след процеса.