Социалната мрежа Twitter генерира толкова трафик от атлети и фенове, че Лондон 2012 може да стане известна като Олимпиадата на Twitter, коментира технологичното издание PC World.

В това отношение другите социални сайтове като Facebook и Google + изостават, въпреки многобройните коментари в тях, свързани с Олимпийските игри.

„Twitter е електронна медия, така че е най-добра за този вид новинарски събития“, смята Езра Готил, анализатор от компанията Technology Business Research. „Ако сте в училищен тим, вероятно ще споделяте коментари във Facebook.

Но с Олимпиадата е все едно целият свят гледа едно и също нещо по едно и също време, а това е специалитет на Twitter, не на Facebook или Google +.“

Тъй като Twitter се ползва за споделяне на общи преживявания, потребителите използват сайта, за да възхваляват победите на любимците си и да тъгуват за загубите им. В петък профилът на новинарския канал Ен Би Си отбеляза над 383 000 публикации за плуване и почти 336 000 за гимнастика, откакто Олимпиадата започна преди около седмица.

Когато Майкъл Фелпс стана рекордьор по олимпийски медали, туитовете за него заваляха със скорост от 37 000 на минута. Златният медал на американския женски отбор по гимнастика генерира 29 000 публикации за 60 секунди, а когато 17-годишната американка Миси Франклин взе злато на 100 метра гръб, потребителите публикуваха около 13 000 пъти в минута.

Атлетите също масово ползват социалната мрежа. Американският плувец Тайлър Клери спечели златен медал в сряда и малко след това предложи пряк анализ на представянето си в Twitter, съобщава bTV.

„Никога не съм се чувствал толкова отпочинал и готов да летя!“, написа той. Клери има 18 568 последователи в социалната мрежа, но изостава далеч зад Майкъл Фелпс, който е следен от цели 912 756 потребители. Той дори размени туитове с президента Барак Обама, който го поздрави за успеха и му писа, че накарал страната си да се гордее с него.

Атлетите също така ползват Twitter, за да комуникират помежду си. Сайтът се срина ден преди началото на Олимпийските игри и понесе критика заради това, че изтри профила на журналист, разкритикувал отразяването им от страна на Ен Би Си.