Съюзът на частните собственици на хотели ще заведе съдебни дела срещу акционерното дружество "Слънчев бряг" и Община Несебър заради лошото състояние на инфраструктурата и липсата на ред и спокойствие в курорта Слънчев бряг.

Решението беше взето на извънредно заседание на браншовата организация. Хотелиерите настояват за спешна среща на 17 август с представители на държавата и общината, които са отговорни за управлението на курортното селище.

Закони има, но в Слънчев бряг не се спазват, а курортният комплекс е оставен на автопилот, каза председателят на Управителния съвет на браншовата организация Сава Чоролеев пред БНР.

"Проблемите са свързани главно и основно със спазването на правилата за обществен ред, с улично-алейното осветление, канализационната мрежа, пропускателния режим, нарушаването на шума, липсата на обществен ред и сигурност. Нещата въобще в българския туризъм са оставени на самотек", смята още той.

Според Чоролеев Министерството на туризма и Община Несебър си затварят очите пред проблемите на Слънчев бряг. Затова хотелиерите решиха да съдят акционерното дружество "Слънчев бряг" и Община Несебър.

"Гласувахме решение, едното от тях е завеждане на колективен иск срещу "Слънчев бряг" АД, интелигентни трафик-системи за управление на тази инфраструктура, трафика в Слънчев бряг. Вторият иск ще бъде срещу Община Несебър за това, че плащаме данъци и такси, срещу това не получаваме поддържане на улиците, на алеите, на уличното осветление", съобщи Чололеев.

Според хотелиерите Слънчев бряг трябва да се отдели като самостоятелен курорт с отделно управление, а Община Несебър да поддържа и стопанисва инфраструктурата.