Еврото се насочва към петдневен спад за пръв път от три седмици преди данните за ръста на БВП на еврозоната, които се очаква да посочат свиване на икономиката.

Доларът и йената поскъпнаха спрямо останалите основни валути, предвид на признаците за забавяне на Китай, което повиши търсенето на спасителни валути.

Австралийският долар се понижи от четиримесечния си връх.

Еврото се търгува при ниво от 1.2292 спрямо долара, след като вчера се търгуваше при нива от близо 1.2400. Спрямо йената единната валута се търгува при ниво от 96.60 йени.

„Не виждам някакава причина за покупки на евро“, коментира Дайсуке Каракама, главен икономист в Mizuho Corporate Bank Ltd., цитиран от Bloomberg. „Единната валута почти не разполага с възходящ потенциал“, допълва още анализаторът.

Брутният вътрешен продукт в еврозоната се очаква да се е свил с 0.2% за трите месеца до юни, след като почти остана без промяна през първото тримесечие съгласно средните очаквания на анализаторите.

Икономисти от ЕЦБ занижиха прогнозите си за ръст на икономиката на еврозоната за следващата година до 0.6%, в сравнение с предходните очаквания за ръст от 1%.

Икономиката на еврозоната се очаква да се свие с 0.3% през тази година. Ръстът се е забавил поради вихрещата се дългова криза на Стария континент.

Други данни, които се очаква да окажат въздействие върху посоката на търговия на долара, са тези за продажбите на дребно в САЩ. Очакванията са за ръст на показателя от 0.3% през изминалия месец, което би било най-голямото повишение от март насам.

Сингапурският долар се насочва към първото си седмично понижение от месец насам след новината, че БВП на страната се е понижил с 0.7% през второто тримесечие на годината. Това е в сравнение с очакванията на анализаторите за ръст от 0.5%.

Новозеландският долар поевтиня до нов двуседмичен минимум спрямо канадския такъв, след като вчера преодоля ключово ниво на подкрепа.

Австралийският долар поевтиня спрямо всички основни валути след данните за забавяне на ръста на износа на Китай, на който страната е основен търговски партньор.

Австралиецът загуби 0.5% до 1.0527 спрямо щатския долар.