Англичаните и ирландците продават, руснаците- купуват. С това може да се обобщят тенденциите на пазара на имоти, които се формираха след пика от 2006- 2008 г. Много британци продават, дори и на загуба, купените имоти. Руснаците, от своя страна, откриват редица предимства да изберат точно България: сходният език и географска близост, падащи цени и облекчения за пребиваване в рамките на Европейския съюз.

За последните пет години около 150 000 руснаци са придобили къщи и апартаменти в България. Те са платили над 965 млн. евро за своите имоти, показаха данни на БНБ, изнесени през май. Към днешна дата руснаците съставляват 80% от чуждестранните инвеститори в имоти у нас, като основен интерес за тях представляват черноморските курорти.

Справка на Profit показа, че родното Черноморие предлага на руския пазар не само имоти в евтиния ценови сегмент, върху които често се акцентира, но и и изключителен лукс:

Преди време наша проверка показа, че най-скъпият имот у нас, предложен за продажба в един от големите сайтовете за имоти в интернет, е с цена 4.2 млн. евро. Много повече и по-скъпи луксозни оферти открихме при проверка в два от големите руски портали:

Предложенията за имоти с цена над 100 000 евро бяха повече от 8 000, открихме и 14 имота (извън хотели и парцели) с цена над един милион евро.

Най-скъпият имот по обявена цена е четириетажна луксозна къща във Варна с площ 1 600 кв. м. По данни на офертата тя предлага стаи с високи тавани, собствен двор, паркоместа и гледка към морето. Обявената цена е 11 милиона евро. В нито един от българските сайтове за имоти не открихме дори и близка до тази цена. Офертата е била разгледана от повече от 3 000 руснаци

Второто най-луксозно предложение отново е във Варна, в Морската градина. Става дума за къща, построена през 2004 г. , луксозно мебелирана, която се предлага от частно лице, на първа линия до морето и на пешеходно разстояние от центъра. Къщата е с площ 1 016 кв. м , с четири спални, кабинет-библиотека, закрит басейн и оранжерия, винарна, пет бани, кухня с трапезария, градина и гараж за автомобили премиум клас. Обявената цена е 8 000 000 евро.

Следващите предложения вече се доближават до цени, които сме виждали в България. Луксозно обзаведена къща на два етажа с площ 850 кв. м, отново във Варна, се предлага за 2 850 000 евро. Офертата е пусната преди месец.

Най-скъпото предложение в Бургас е за 2 милиона евро. Става дума за историческа къща в Морската градина в Бургас, на пет минути пеша от центъра и на 150 м от морето. Къщата е с площ 512 кв. м, а заедно с градината имотът е 821 кв. м. Първият етаж е преустроен в ресторант, така че имотът е подходящ за тези, които искат да развиват бизнес в България.

Имение в стил 18 в. близо до Варна се предлага за 1 950 000 евро. Луксозно мебелираната основна сграда е на два етажа, със закрит басейн и зимна градина. Къщата е с 1950 кв. м площ, а целият имот е с размери 5 000 кв. м, като специално се подчертава, че купувачите ще намерят „истински живот, неразвален от туристите, само на 100 м от дома“.

За сравнение най-скъпият имот, който видяхме да се предлага в София, е с цена 1 500 000 евро и е в кв. „Лозенец“. Това е четириетажна кооперация с площ 1 218 кв. м, разделена на няколко апартаменти с общо 20 стаи, мезонет и ателие на покрива, с три офиса на партера, подземен гараж и мазе. Сградата, която е изпълнена по българския държавен стандарт в строителството, е необзаведена, на шпакловка и замазка.

Снимката е примерна и не показва нито един от посочените имоти.