Сушата в Хасковско унищожи голяма част от реколтата на тютюн. Това принуди прекупвачите много преди началото на изкупната кампания да вдигнат цените, за да компенсират загубите.

От бранша прогнозират спад в реколтата наполовина. При нива от 36 хиляди тона за миналата година, сега в най-добрия случай реколтата ще бъде около 20 хиляди тона.

И пазарът реагира мигновено. За да компенсират загубите на тютюнопроизводителите, фирмите изкупвачи вече вдигнаха неофициално цената на най-хубавия тютюн с 60 стотинки, което, според тютюнопроизводителите, е крайно недостатъчно.

Сметките показват, че новата цена от 8 лева за килограм тютюн първо качество няма да покрие загубите.

„Това е един скок с 10% на фона на 50% занижени добиви. По лично мое мнение и с консултациите с моите колеги, стана ясно, че този скок в цената не компенсира загубите”, казва Цветан Филев – председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

За да избегнат масови фалити, от браншовата организация вече са започнали преговори с фирмите прекупвачи за увеличаване на средната изкупна цена на тютюна поне с 30%, съобщи bTV.

Другият вариант е държавата да компенсира част от загубите, но разговорите между тютюнопроизводители и правителство засега удрят на камък.

„При последните разговори разбрахме, че реколтата трябва да бъде унищожена на 100%, което означава, че нито един тютюнопроизводител няма да получи компенсации”, коментира Фикрет Бекри -зам.-председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

Въпреки трудното положение, засега протести в бранша не се очакват.