В САЩ започна реформа в Закона за имиграцията. От вчера в страната са замразени експулсиранията на някои категории имигранти - те вече могат да кандидатстват за узаконяване на престоя си.

Реформата предизвика дълги опашки пред имиграционните служби от млади хора, желаещи да получат временно разрешително за работа, съобщи ТВ7.

Обявената преди два месеца от президента Барак Обама мярка касае имигрантите на възраст между 15 и 30 г., които са пристигнали в САЩ преди навършване на 16 г., учат или са се дипломирали и не са криминално проявени.

След разглеждане на молбата им е възможно процедурата по експулсирането им да бъде преустановена и те да получат разрешително за работа за срок от две години.

От имиграционните служби в Съединените щати поясняват, че положителният отговор на молбата за временен престой не означава получаване на законен статут или американско гражданство.

Според демографски институти броят на хората, които са облагодетелствани от реформата, е 1.7 млн. души. 75% от тях са от Мексико или друга страна от Централна Америка.