Гърция ще изплати "без никакъв проблем" на Европейската централна банка (ЕЦБ) дълг от 3.2 млрд. евро, чийто падеж настъпва днес, избягвайки за момента риска от неплатежоспособност, съобщи министерството на финансите.

"Въпросът е уреден, няма никакъв проблем, Гърция ще изплати дълга днес", към днешна дата "имаме необходимите пари", заяви пред АФП източник от министерството, без да уточнява в колко часа ще бъде изплатен дългът.

Гърция, която остана без пари в очакване на предоставянето на нови заеми от спасителната помощ от ЕС и МВФ, набра миналата седмица изключителната сума от 4.063 млрд. евро в тримесечни държавни ценни книжа, за да покрие текущите си нужди и да избегне неплатежоспособност.

Емисията, за която страната трябваше да приеме лихва от 4.43%, й позволи да избегне премеждието от падежа на 20 август на суверенни облигации, държани от ЕЦБ, съобщава БГНЕС.

Банката, от която Гърция първоначално очакваше техническо решение, позволяващо да се отложи настъпването на падежа, се съгласи с искането на Атина за набирането на тази сума.