Излезе проверката на волейболната асоциация и тя за пореден път сочи, че става въпрос за нередности за няколкостотин хиляди лева, потвърди министърът на финансите Симеон Дянков, който разкри, че още четири федерации са уличени в големи нередности.

"От вчера федерацията вече е на прокурор", потвърди Дянков. Той каза още, че от федерацията са имали срок да се противопоставят писмено, за първи път обаче те не са го направили, което означава, че те са съгласни, че има нарушения.

Трябва изцяло да се преосмисли как се дават парите за спорта, каза Симеон Дянков. Според него се вижда една безстопанственост на парите.

"Проблем също е, че има твърде много федерации. Вчера се занимавах с асоциацията по полумаратон – тя е искала милион и 400 хиляди за полумаратон в Каварна. Проверих, че вече 800 000 лв. са дадени за полумаратон в края на август в Каварна. Важно е да се каже за какво се борят тези федерации", посочи още Дянков пред Нова телевизия.

Той съобщи, че 36 милиона са парите официално за Министерство на спорта, освен това даваме 25 милиона за домакинства на спортни мероприятия.

"Самото Министерство на спорта така си е направило сметката, че федерациите му искат парите, после министерството не знае къде отиват тези пари. Над 100 милиона даваме в последните години за спорт, това трябва да спре", каза Симеон Дянков.

"23 милиона са отишли директно за подготовката на олимпийците, но парите са много повече, тъй като имаме домакинства, както, например, с волейбола. Парите, които са отишли за подготовка на олимпийците, са поне 50-60 милиона, а възвращаемостта е много ниска", допълни той.

Решението, според Дянков, е олимпийската подготовка да се централизира, парите да не минават през федерациите.

"Преди около 2 години ми се струваше добре да се дават повече пари за медали, но сега вече не е добра идеята. Например, сребърният медал – това е цялата ми заплата за 4 месеца. Трудът ми за този мандат, всъщност, се оценява по-малко, отколкото сребърен медал за олимпиадата", коментира Дянков.

Той припомни и това, че спорните училища са закрити при Костов, премахнати са всички треньори при Весела Лечева.

"Има, примерно, 106 федерации, от тези федерации е важно кои федерации могат да обучават деца, така ще инвестираме само в някои от тях", посочи финансовият министър.

"Проверките от Министерство на финансите продължават, в момента се проверяват около 20 федерации, в 4 са установени големи нередности", каза още Дянков, цитиран от БГНЕС.

Министърът увери, че ще настоява за промени във финансирането на федерациите. Домакинствата на спортни състезания не трябва да минават само през федерациите, а самото Министерство или агенция към министерство да прави тези разчети, трябва да има централизация.

Смятам, че това е надеждно за олимпийските ни надежди, обобщи министър Дянков.