Ford GT40 от 1968 г., използван във филма от 1971 г. със Стив Макуин, е бил закупен за 11 млн. долара по време на търг в Монтерей, Калифорния в петък.

Това го прави най-скъпата американска кола, продавана някога на търг.

Предишният рекорд за най-скъпа американска кола, продавана на търг, принадлежеше на Duesenberg от 1931 г., която беше продадена за 10.34 млн. долара.

Дори и тези 11 млн. долара, платени за колата на Макуин, бледнеят, в сравнение с 16.4-те млн. долара, които купувач плати за Ferrari Testa Rossa от 1957 г. през миналата година. Това е и най-скъпата кола, продавана някога на търг.

Макуин, който е холивудската звезда, свързвана най-много с високите скорости, е настоявал състезателните сцени в "Льо Ман" да бъдат възможно най-реалистични. Той избира модела GT40 като автомобил за камерата. Таванът на колата е изрязан и в нея е поставена камера и място за оператор.

Дори и преди Макуин да се добере до колата, моделът GT40 вече е имал впечатляваща репутация. След като не успява да купи Ferrari, Хенри Форд поръчва създаването на кола, която да спечели изтощителното състезание 24-те часа на "Льо Ман". GT40 надминава очакванията и печели състезанието в четири поредни години от 1966 до 1969 г.

След намесата на Макуин, колата е била определена за почти неуправляема и впоследствие е била собственост на редица акционери, които й връщат първоначалния облик през 70-те и 80-те години. Настоящия й купувач засега остава анонимен.