Краят на летния сезон и в САЩ е период на оживено движение по пътищата. Но ако, тръгвайки в отпуска, американците зареждаха за 3 долара и 46 цента за галон, на обратния път към дома те сипват с 26 цента по-скъп бензин.

Според американски експерти три фактора допринасят за повишението на цените на горивата отвъд океана.

"Санкциите срещу Иран заради неговата ядрена програма влязоха в сила от първи юли и от тогава цените на нефта се повишиха средно с 15-17% и това вдига цените на бензина", изтъква журналистът Алисън Чачио.

Алисън Чачио допуска, че ако цената на долара падне, по една или друга причина, това ще вдигне още повече стойността на нефта. Европа също присъства в картината. Някои рафинерии по атлантическото крайбрежие работят с петрол Брент от Северно море.

"Това, което се случва с брента, е, че в Северно море започват много ремонти. Така че добивът ще се свие, доставките през септември ще са по-ограничени и това ще се отрази на базисните доставки, постъпващи в страната, което, преведено, е ръст на цените", смята Чачио.

Не на последно място, незапомнената суша в Средния Запад удари реколтата от царевица и това пък пролича в етанола, който също е част от горивния микс на автомобилния транспорт.