Швейцария протестира срещу клип на президентската кампания на Барак Обама в САЩ, който описва планинската страна като данъчен рай.

Видеото показва леко облечена красива блондинка с лента "Мис швейцарска банкова сметка". Тя разказва за кандидата на републиканците Мит Ромни, като за "милионер със сметки навсякъде".

"Създава се впечатление, че той има банкова сметка в Швейцария, за която е присъщо да бъде подозирана, че единствената й цел е да крие пари от данъчни плащания", посочва швейцарското външно ведомство.

Посолството на Швейцария във Вашингтон изрази съжалението си по повод разпространяването на клипа на Обама, съобщи БГНЕС.

Той е озаглавен Момичето на Ромни (Romney Girl) и в него актриса с пеене насърчава появата на Мит Ромни, който има прическа "сребро" и "данъчни убежища навсякъде", докато се появи списък на страните на екрана, който показва, че републиканският кандидат има сметки в Швейцария, Люксембург, Каймановите острови и Ирландия.

Видеото е насочено срещу съперника на Обама, който след като се забави да публикува акта за установяване на данъчните си задължения, прие да направи това само за последните две години, припомня АФП.

Значителна част от огромното богатство на републиканския кандидат за Белия дом Мит Ромни е спечелена от неясна инвестиционна мрежа в чужбина, като само на Каймановите о-ви тя "върти" 30 млн. долара, разкри в началото на юли американското списание Vanity Fair.

Стана публично достояние и банковата му сметка в швейцарска банка на стойност 3 млн. долара, според данъчната му декларация за 2010 г.