Циганското лято, което през миналата година се разпростря чак до средата на октомври, за радост на хотелиери, туроператори и закъснели летовници, е на път да се повтори. Поне така се надяват работещите в бранша.

За пръв път тази година българските хотелиери заявиха, че ще затворят хотелите си чак в края на октомври, т.е. с месец по-късно от обичайното. Идеята е по този начин да се удължи туристическият сезон с надеждата, че и тази година времето отново ще бъде благосклонно и ще ни дари с допълнителни знойни слънчеви дни и свеж плисък на вълни.

Краткият туристически сезон, който в България обикновено продължава не повече от три месеца, е една от причините хотелиерите ни да се жалват всяка година от слаби печалби и недостиг на клиентела.

Истината е, че крайбрежните ни курорти започват да се пълнят с туристи чак към средата на юни и остават оживени до към края на август, когато напливът рязко намалява и хотелите изведнъж опустяват. А иначе климатичните условия по географските ни ширини позволяват морският сезон да се разпростира от април до октомври.

Проблемът, според хотелиерите, обаче идва от туроператорите, които организират по-късно чартърните полети към родното ни Черноморие и така се пропускат благодатните за ранни морски почивки месеци април и май.

Туроператорите пък възразяват, че през пролетта крайбрежните ни хотели не са готови да посрещат гости, защото всяка година собствениците им забавят строителните и ремонтните дейности, предизвиквайки истински хаос в курортите. Освен това, цените на есенните пакети не били конкурентни на тези, предлагани в съседни държави като Турция или Гърция.

Но ако човек се разрови в интернет, ще открие доста апетитни цени за нощувки и морски забавления в края на лятото. Очаква се през месеците септември и октомври те още повече да паднат и на места да се сринат с до петдесет на сто спрямо цените в пика на сезона.

Като цяло, работещите в бранша са доволни от лято 2012. Най-многобройни по Черноморието ни и тази година са руснаците, доста от тях притежават ваканционен имот у нас, както и румънците, които пък обичат да разпускат на северното ни крайбрежие.

Първоначалните опасения за туристически отлив след терористичния атентат на бургаското летище през месец юли се оказаха неоснователни. "Слава Богу, това събитие не даде сериозно отражение върху отрасъла", казва с облекчение Благой Рагин – председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, цитиран от БНР.

От тридесет до петдесет на сто ще паднат цените след края на август, прогнозират експерти. С надеждата да задържат клиентелата и през есента, хотелиерите по морето предлагат и допълнителни безплатни екстри, като ползване на басейн, шезлонг, чадър, спа процедури, екскурзии до близки забележителности и пр.

Хит тази година са all inclusive пакетите, които на повечето места са много изгодни. Ако човек реши да си подари закъсняла морска почивка на българското крайбрежие през тази есен, си струва преди това добре да проучи изгодните оферти, които заливат пазара.

Така нощувката плюс храната и забавленията могат да му излязат между 30 и 50 лв. на ден, в зависимост от избрания хотел и курорт. Остава да стискаме палци и тази есен да ни дари с топло време и безоблачно небе.