Превозни средства, които „говорят” помежду си, докато се разминават на пътя, тестват в Мичиган, САЩ, предава Би Би Си.

Технологията е измислена, за да предпазва шофьорите от потенциални заплахи на пътя и да намали катастрофите. Изпитателният срок на новата система е една година и е спонсориран от министерството на транспорта на САЩ.

Автомобилите използват близка до wi-fi технология, която позволява на превозните средства да си предават информация за местоположението си и за състоянието на пътните участъци.

Шофьорите ще получават сигнал в случаите, когато има риск от катастрофа с друг автомобил, от страна с ограничена видимост, ако друга машина се престроява в т. нар. „сляпа точка” на водача или когато има опасност за сблъсък с рязко спрял автомобил, съобщи bTV.

Към момента със системата са оборудвани 500 камиона и автомобила, като се предвижда до началото на октомври да нараснат до почти 3 000.

Световни марки, като Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Mercedes-Benz, Nissan и Toyota, са се съгласили да включат свои автомобили, върху които да бъде изпробвана новата система.

Възможно е резултатите от проучването да доведат до промяна в закона за пътищата в САЩ и по света, и да задължат всички производители на автомобили да оборудват превозните средства с „говорещата” система.

Експерти коментират, че за да има пълен ефект идеята, ще трябва наистина всички автомобили по пътищата да я използват.

В САЩ за миналата година над 32 000 души са загинали при пътни произшествия. Според властите в 80% от случаите, които не са свързани със съзнателни нарушения от страна на шофьорите (употреба на алкохол, превишена скорост и тн.), инцидентът е можел да бъде предотвратен.