500 руски туристи остават блокирани по нашите курорти след фалита на туроператора Bulgarian Vip Tours (BVT). Руското министерство на туризма реагира остро с призив към България да не гони руските туристи.

Изоставените от фирмата руски туристи подават сигнали, че български хотели ги притискат с ултиматума или да си платят престоя веднага и на място, или да напуснат.

Обяснимо, това създава напрежение, защото никой не иска да плаща втори път, след като вече е превел авансово парите на фалиралия туроператор.

И така се стигна до намесата на Федералната агенция по туризма на Русия. "Ростуризм" реагира с официално писмо до нашето Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и поиска държавна намеса за гарантиране правата на ощетените руснаци.

В „Ростуризъм” са постъпили десетки сигнали за хотели, които изнудват туристите да платят повторно или да си тръгнат предсрочно.

„Руските туроператори са принудени да плащат втори път за настаняването на туристите. Хотелите изискват от хората на място незабавно плащане и им предлагат в противен случай просто да напуснат хотела,” казаха от агенцията.

„Известни са ни пет конкретни хотела, които си позволяват да шантажират руски туристи за това, че е фалирала българска компания,” заяви Ирина Турина.

Според руската страна, нашите хотели могат да имат претенции само към туристически фирми, с които имат договори, а не към туристите, които също са жертва на фалита.

Оказа се, че потърпевши от случая туристи има не само от Русия, но и от Казахстан. Местният представител на фирмата BVT обясни, че хората, които е изпратил само той в България, са 150 души.

След като обяви фалита си с комюнике до медиите, BVT преустанови дейността си и фактически. Офисът на фирмата остана затворен през целия ден, никой не отговаря и на телефоните.

Според българи, които от 14 години работят с туристи от Русия и Казахстан, всяка неприятна случка с чужденците тук се отразява бързо в руските медии.

„Черният PR го правят другите държави, защото България започна да привлича повече туристи,” казва Миглена Пулова.

„Ако отидете в някой туристически офис в Русия и искате да си поръчате почивка в България, е много вероятно да бъдете разубедени. Причината е, че много турски курорти например масово предлагат турове на служителите на туристически агенции, почивки.

Случаят с ужилените туристи от Русия не е прецедент. Миналото лято след фалита на компанията „Алма тур” у нас останаха блокирани над 200 души, които руски авиокомпании извозиха до Москва.

В Министерството на икономиката не е постъпвала информация за натиск над руски туристи, да заплащат повторно почивката си у нас. Това съобщи пред bTV заместник-министърът, който отговаря за туризма.

По думите на Иво Маринов, още вчера 4 туроператори са поели ангажиментите на фалиралата компания и днес към страната ни не са предявявани претенции от руска страна.

От министерството на икономиката успокояват, че дори някой да е платил повторно в периода преди намесата на новите 4 турагенти, то парите му ще бъдат върнати от руския застраховател на фалиралата агенция.

„Съгласно руското законодателство, ако притежават документи за допълнителни плащания извън предплатените услуги, трябва да предявят претенция към съответния застраховател,” обясни Маринов.

Днес браншът остана разединен, както по възможното решение за излизане от поредната криза с руски туристи у нас, така и по въпроса законно или не хотелите са искали от клиентите на BVP да си платят почивката повторно.

„Не е незаконно, тъй като търговците изискват законно своите пари, защото те са предоставили реални туристически услуги на реална цена,” смята експертът Румен Драганов.

Браншът отново повдига въпроса за така наречения гаранционен фонд, в който всички около 300 туроператори да бъдат задължени да правят вноски, точно за ситуации като тази.

„И с тези средства да може да се реагира в рамките на часове, когато има пострадали туристи - било български в чужбина или чужди тук,” посочи Драганов.

Поредната криза с руски туристи у нас е удар върху имиджа на страната ни като туристическа дестинация, но браншът е по-скоро оптимист, че няма да засегне чувствително интереса на руския турист към България.